Obiad znany wszystkim – Kasia od Kuchni – Fit Food

Obiad znany wszystkim.

 

Chciałam bardzo napisać o czymś prostym, szybkim i bezmięsnym na obiad, ale równie sycącym i wartościowym.

Kasia od Kuchni

Typowy  polski obiad to oczywiście jajko sadzone z ziemniakami i mizerią.

U mnie w domu zazwyczaj był to posiłek obfity w tłuszcz i przyprawy typu „kucharek”, który nie należy do zdrowych.

Ja zmodyfikowałam troszkę ten obiad dla siebie, by był to posiłek naturalny, smaczny i przede wszystkim w wersji light.

 

Jajka 

eggs-1475005_1920

Jajko jest źródłem cennych protein i aminokwasów, których ludzki organizm sam nie potrafi wytwarzać, a są niezbędne do funkcjonowania. W jajkach znajdziemy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K2), odpowiedzialne są za ładny wygląd skóry i wzmocnienie kości. Jaja są doskonałym źródłem witamin z grupy B

Wiele się słyszy, że żółtko jajka jest źródłem cholesterolu, który dziś uważany jest za szkodliwy. Pamiętajmy jednak, że jajka mają także lecytynę, która rozbija tłuszcze i cholesterol. Dlatego nie bójmy się jeść jaj 🙂

Jaja regulują ciśnienie krwi, działają przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Poprawiają również funkcjonowanie układu nerwowego, a to wszystko właśnie dzięki lecytynie zawartej w nich.

 

PAMIĘTAJ!

-jajka trzeba myć zawsze pod ciepłą wodą, a gdy jemy je na surowo koniecznie trzeba je wyparzyć;

-jajka są kwasotwórcze, więc zawsze łączymy je z warzywami, pieczywem czy kaszami;

-kupuj jajka od sprawdzonego hodowcy lub te z wolnego wybiegu.

 

Jak przygotowuje jajka?

Na rozgrzanej patelni dosłownie 2 krople oliwy z oliwek rozsmarowuje pędzelkiem kuchennym.

Następnie potrzebną ilość jajek wbijam na patelnię. Potem tylko solę (sól morska/sól himalajska), i pieprzę do smaku. Czekam aż się zetnie, ale tylko do momentu „wilgotnego” żółtka.

 

 

Ziemniaki

potatoes-1585075_1920

Kartofle 😀 są niedoceniane w tych czasach przez młodych ludzi. Wielu z Was pewnie żywi się raczej ryżem lub kaszą różnego rodzaju. Pewnie przez wygodę, szybkość ugotowania. Nie wiem czy wiecie, ale kartofelki są lekkostrawne i łatwo przyswajalne przez organizm oraz mają mniej kalorii niż np. kasza.

Ziemniak jest bogaty w witaminę C (ba! Ma jej więcej niż jabłko czy dynia), posiada też niewielkie ilości witamin z grupy B, witaminę A i PP. Kartofle zawierają magnez (budulec  zębów i kości, poprawia przemianę materii, łagodzi stan zmęczenia i stres), potas (obniża ciśnienie krwi), błonnik (ułatwia trawienie, obniża poziom cholesterolu), i dostarczają energii dzięki zawartej skrobi.

 

PAMIĘTAJ!

-stare ziemniaki mają więcej kalorii niż młode, mają mniej witaminy C, jednak zawierają więcej potasu, fosforu oraz witaminy B1 i B6;

-ziemniaki obieramy cienko, ponieważ najwięcej minerałów i witamin znajduje się zaraz pod skórką;

-kartofle podczas obróbki termicznej tracą dużo swoich drogocennych właściwości, dlatego jest zasada: mało wody, niewielka ilość soli i jak najkrócej gotowane;

-nigdy też nie zostawiaj ziemniaków w wodzie zimnej na dłużej, w ten sposób witaminy również się wypłukują;

-wywar z ziemniaków ugotowanych można wykorzystać do zrobienia np. sosu czy zupy, można tez taką wodą podlewać kwiatki, jeśli nie solimy jej oraz woda z gotowanych kartofli dobrze usuwa kamień z czajnika 🙂

 

Jak przygotowuje ziemniaki?

W zależności od tego, ile mam czasu i ile tych ziemniaków potrzebuję dobieram odpowiednią metodę obróbki.

Opiszę najzdrowszą i myślę, że najszybszą.

Korzystam ze sprzętu do gotowania na parze. Nalewam do garnuszka niewielką ilość wody, taka na 3 palce. Solę troszkę wodę i doprowadzam do wrzenia. W międzyczasie myję i obieram cieniutko ziemniaki. Następnie wkładam je do sitka i umieszczam w garnuszku. Tak gotuje do miękkości pod przykryciem (straty wartości odżywczych 10-25 %). Gdy ziemniaki są gotowe tzn. nie za twarde i nie za miękkie, wyjmuję,  rozpuszczam na nich łyżkę masła prawdziwego i od razu podaję. Można ten etap pominąć, ja akurat nie jestem zwolenniczką ziemniaków na sucho.

Drugą fajną metodą obróbki jest pieczenie ze skórką. Do tego jednak nadają się młode kartofle ( straty wartości odżywczych do 20 %).

 

Mizerię bardzo lubię. Jest zdrowa, świeża i gasi pragnienie. Osobiście polecam przygotować ją przy użyciu ogórków gruntowych i maślanki. Dlaczego?

 

Wersja (dla 200g)

-ze śmietaną 18%–400 kcal

-ze śmietana 12%–300 kcal

-z kefirem 2%–130 kcal

-z jogurtem naturalny–  ok 122kcal

-z maślanką 0,5%– 100 kcal

 

cucumbers-849269_1920

Ogórek

-gasi pragnienie w upalne dni, można po niego sięgać latem zamiast np. po sok;

-pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn (zawartość chlorofilu);

-działa moczopędnie, dlatego poleca się go w chorobach nerek i przy infekcjach układu moczowego;

-zawiera potas (wspomaga pracę serca i reguluje ciśnienie krwi);

-ma działanie przeciwnowotworowe;

-odkwasza organizm i odświeża oddech;

-poprawia wygląd skóry;

-dodaje kopa i niweluje uczucie zmęczenia.

PAMIĘTAJ!

-nie łączymy ogórka zielonego z pomidorem, ponieważ ogórki zawierają enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C zawartą w pomidorach (oraz innych warzywach).

 

 

 

Maślanka

maslanka

-zawiera witaminę B12, która niweluje stres, zapobiega anemii, jest też odpowiedzialna za przekształcanie się glukozy w energię;

-zawiera potas i ryboflawinę oraz wapń, który poprawia kondycję kości;

-regularne picie maślanki ma zbawienny wpływ na cerę, wyrównuje koloryt skóry, reguluje układ trawienny przez co skóra jest gładsza i lepiej nawilżona (polecane częste spożywanie jej przy trądziku);

-chłodzi organizm;

-po jej spożyciu nie odczuwa się głodu;

-jest naturalnym probiotykiem, odkwasza organizm.

 

Jak przygotowuje mizerię?

Zazwyczaj wybieram do mizerii ogórki gruntowe, bo są lepsze w smaku. Myję je i cieniutko obieram. Następnie kroję je w plasterki lub trę na tarce o grubych oczkach. Solę (sól morska/himalajska), i odstawiam na ok. 5-10 min. Po tym czasie odsączam ogórki od puszczonego soku. Potem pieprzę do smaku i dolewam maślankę. Ilość maślanki zależna jest od ilości użytych ogórków i od tego, ile tak naprawdę potrzebujesz surówki.
Ja to robię „na oko”:)

Kolejny etap to obranie czosnku i przeciśnięcie go przez praskę. Mieszam i dodaję odrobinę posiekanego koperku. Przyprawiam sola i pieprzem, jeśli jest jest taka potrzeba. Ponownie mieszam i odstawiam na kilka chwil, by smak był lepszy. Latem zamiast koperku fajnie jest dodać posiekanej mięty, a czosnek zamienić na młodą, białą cebulkę.

 

Taki posiłek jest lekki, zdrowy, syty i szybki w przygotowaniu. Idealny na piątek lub każdy inny dzień bez pomysłu na obiad.

Mam nadzieje, ze informacje zawarte tutaj stały się przydatne, a niektóre nawet zaskakujące i nowe dla Was 🙂


Więcej artykułów Kasi znajdziecie tutaj 👇👇👇

Naturalne Energy Drinki! Kasia od Kuchni – Fit Food

OWSIANKA NIE MUSI BYĆ NUDNA – Kasia od Kuchni – Fit Food

Granola domowa, zdrowa i pyszna potrawa – Kasia od Kuchni – Fit Food

Kasia Baron INSTAGRAM > again_mondays

Kultura Sportu

 

 

 

Dodaj komentarz